ČEZ predá jednu elektráreň, aby sa vyhol pokute od EK

27.06.2012 Celý región

Praha 27. júna (TASR) - Český energetický gigant ČEZ predá jednu zo svojich elektrární, aby sa vyhol pokute od Európskej komisie (EK). Tá českú firmu vyšetruje pre podozrenie z obmedzovania konkurencie na trhu a hrozila jej mnohomiliardovou pokutou. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český hospodársky denník E15.

"Dohoda s EK je už 'predrokovaná' a bude dobrým riešením, ktoré je v súlade s dlhodobou stratégiou spoločnosti. Zároveň nás ochráni od dlhoročného vyšetrovania a prípadne aj od súdnych sporov," uviedol riaditeľ divízie stratégie ČEZ Pavel Cyrano. Anabáza, ktorá sa začala v roku 2009 raziou v kanceláriách firmy, tak končí.

ČEZ sa môže rozhodnúť, ktorú elektráreň predá: či Počerady, Chvaletice, Tisovú spolu s Mělníkom 3 alebo Dětmarovice. Podľa E15 k miliardárovi Pavlovi Tykačovi, ktorý by chcel získať Počerady a Chvaletice, či podnikateľovi Danielovi Křetínskému, ktorý šéfuje holdingu EPH a má tiež záujem o chvaletickú elektráreň, môžu pribudnúť aj ďalší potenciálni kupci, napríklad miliardár Zdeněk Bakala, ktorého firma NWR dodáva čierne uhlie Dětmaroviciam.

Európska komisia podozrievala ČEZ, že v prenosovej sieti zhromažďoval kapacity tak, aby zabránil vstupu konkurenčnej firmy na trh.

Riaditeľ divízie obchodu ČEZ Alan Svoboda upozornil, že vyšetrovanie EK sa už skončilo a po oficiálnom predložení už predrokovanej dohody o urovnaní bude nasledovať takzvaný verejný test, v ktorom sa môžu k návrhu opatrení vyjadriť účastníci trhu. Návrh potom musí schváliť Európska komisia.

"Hoci neformálne de facto došlo k zhode, formálna procedúra sa nemôže vynechať," povedal Svoboda. Podľa neho sa ale výsledné rozhodnutie Bruselu vo všetkých podobných prípadoch nelíšilo od toho pôvodného.

Informoval o tom E15.
 

Vyberte región